Wortel Weetjes

mei 10, 2014

Vaak worden deze arme peentjes gekoppeld aan een chagrijnig, honerlijdend afslankdieet. Maar wortels zijn veel meer dan alleen magere groente (wat overigens zeer positief is!).

Ze zijn lekker, goedkoop en super gezond! Daarnaast zijn ze gedurende het hele jaar te verkrijgen zowel op martken als in supermarkten!

Wat de meeste mensen wel weten over wortels is dat ze goed zijn voor de ogen. De reden hiervoor is de hoge gehalte aan beta-caroteen. Dit stofje wordt in het lichaam omgezet in vitamine A en deze is weer nodig voor het goed functioneren van de ogen. Dit geldt voornamelijk voor het aanpassen van de ogen in het donker. ‘Nachtblindheid’ kan dus het gevolg zijn van een tekort aan vitmine A. Vitamine A komt overigens ook voor in dierlijke producten zoals lever, boter, vis, melk en eidooier.

Een ander voordeel van beta-caroteen is dat je er een mooie huid van krijgt. Maar overdrijf niet met het eten van wortels, want je huid kan er een oranje kleurtje van krijgen!

Ook de darmwerking komt flink op gang door het eten van wortels. Dit komt niet alleen door de beta-caroteen, maar ook door het hoge vezelgehalte in wortels. Daarnaast heeft de beta-caroteen een cholesterolverlagende werking.

Er zitten vele soorten vitamines in wortels: vitamine A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E, plus nog goede mineralen. Deze combinatie van vele vitamines zijn vooral belangrijk als je wat ouder wordt. Ze hebben namelijk een positieve werking op het hart en stimuleren de productie van rode bloedlichaampjes.

Wortels kun je het beste in de groentebak bewaren.

Zet ze niet samen met fruit of andere groente. Anders kunnen ze namelijk snel oud en bitter worden. Wil je optimaal profiteren van de voordelen van wortels? Eet ze rauw. Met koken en persen gaan er toch wat voedingsstoffen verloren.

TIP – Dip rauwe wortels eens in humus. Een gezonde zomerse snack!

 

A

Reactie Achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *