Wat is de Paashaas?

maart 20, 2019

Wat is de Paashaas?

Wie kent de paashaas niet? Aan kinderen wordt verteld dat deze fictieve haas paaseieren brengt op Pasen. De paashaas is de niet-godsdienstige representatie van het christelijke paasfeest. Maar wat heeft de paashaas nou met Pasen te maken?

Eigenlijk heeft de paashaas niets met het Bijbelse Pasen te maken. Al sinds de prehistorie zijn hazen en konijnen het symbool voor vruchtbaarheid. De vruchtbare haas is een teken van de lente, wanneer er in de natuur nieuw leven ontstaat. Daarnaast is de naam Easter (paasfeest in het Engels) afkomstig van de anglo-saxische godin Eostre of Eastre. Er is weinig bekend over deze godin, maar haar naam en haar symbool (de haas!) zijn een belangrijk deel geworden van het huidige paasfeest.

In het Christendom is Pasen het belangrijkste godsdienstige feest. Met Pasen herdenken Christenen het lijden en de kruisdood van Jezus Christus en vieren zij zijn opstanding uit de dood, ook wel ‘verrijzenis’ genoemd.

In Nederland heeft de haas een mandje met eieren op zijn rug. In België vertelt men de kinderen dat de paashaas paaseieren en paasklokken brengen. Deze paasklokken zouden uit Rome komen. De klokken hebben de vorm van kerkklokken met vleugeltjes en vliegen door de lucht. Deze paasklokken-traditie bestaat in Nederland alleen in het zuiden van Limburg.

Het paasfeest (1e paasdag) begint volgens de christelijke kalender op de eerste zondag na de eerste volle maan vanaf het begin van de lente, dat is een van de redenen dat de haas aan dit feest gekoppeld werd. Daardoor kan het christelijke paasfeest in een periode van 34 dagen vallen, van 22 maart tot 25 april.

Reactie Achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *