Verliefdheid is stress!

mei 15, 2018

We hebben het allemaal wel een keer ervaren en de meesten onder ons kunnen er geen genoeg van krijgen: verliefdheid! Verliefdheid is heerlijk, de euforie, vlinders in je buik, dagdromen; je zou wensen dat het nooit ophield! Of toch wel?

Wist je bijvoorbeeld dat verliefdheid ervoor zorgt dat je lichaam een stressreactie geeft? Wanneer je verliefd bent maak je het stresshormoon cortisol aan. Normaal gesproken helpt cortisol ons in dreigende situaties waarbij we op onze hoede moeten zijn om te kunnen vechten of vluchten. Door cortisol gaat je hart sneller kloppen en neemt je alertheid toe.

Wanneer je verliefd bent maakt je lichaam anderhalf keer meer cortisol aan dan normaal. Een korte stress-reactie kan goed voor je zijn, maar langere periodes van cortisol aanmaak is niet goed voor je gezondheid. Een aanhoudend hoge cortisol niveau kan namelijk leiden tot een minder goed werkend afweersysteem, slaapproblemen en extreme vermoeidheid.

verliefdheid-stress-4Tijdens verliefdheid is er behalve een verhoogde cortisol aanmaak ook nog eens een belangrijk hersengebied minder actief. Dit hersengebied, de prefrontale cortex, speelt een belangrijke rol in het plannen en het nemen van besluiten. Een minder actieve prefrontale cortex kan er dus voor zorgen dat je ondanks de verhoogde alertheid minder goed kan concentreren op belangrijke (dagelijkse) zaken waarbij je, je denkvermogen moet inzetten om de juiste besluiten te kunnen nemen.

Een ander belangrijk hormoon die signalen doorgeeft in de hersenen is serotonine. In verliefde mensen daalt de concentratie van dit stofje waardoor ze minder goed kunnen nadenken en sneller uit hun ritme raken. Het sneller uit ritme raken uit zich vaak in abrupte stemmingswisselingen. Zo kan het voorkomen dat je in het bijzijn van je geliefde dolgelukkig bent, maar later op de avond alles heel somber inziet omdat hij/zij je sms niet op tijd beantwoord.

Na een (heerlijke) periode van chaos en stress is je lichaam toch snel weer toe aan rust zodat het evenwicht weer hersteld kan worden. Hoe spijtig het dus ook lijkt: het is maar goed dat verliefdheid niet eeuwig duurt want verliefdheid is stress!

verliefdheid-stress-1

Reactie Achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *