Restaurant – Etiquette

Uit eten gaan is lekker en gezellig. Maar soms kan het ook veroorzaken. Want, hoe moet je je in een restaurant gedragen? Wil je weten hoe je je moet gedragen en wat je allemaal kunt verwachten in een restuarant? Een hele slimme manier is om bij andere af te kijken. Maar je kunt ook een kijkje nemen in de tekst hieronder: we hebben namelijk in een paar bullet points de belangrijkste punten voor je opgesomd:
Mannen hangen altijd hun jas op, vrouwen mogen kiezen of ze hun jas en/of tasje mee willen nemen naar de tafel. Het tasje leg je op je schoot of bij je voeten. Andere spullen zoals paraplu’s, rugzakken, koffertjes enz. Geef je af, of leg je bij de kapstok
Partners zitten nooit naast elkaar aan tafel, wel bij elkaar in de buurt. Zo ontstaat er namelijk een gemengde gezelschap rond de tafel.
Zak nier onderuit aan tafel, maar zit rechtop. Als er eten op tafel is, maar je bent niet aan het eten, hou je handen dan op je schoot of leg je polsen aan de rand van de tafel. Eet dus nooit met je ellebogen op tafel!
Zorg ervoor dat je telefoon uit staat of zorg ervoor dat het op trillen staat. Kijk niet op en speel niet met je telefoon.
Vouw het servet uit en leg het op je schoot (ga er dus niet je neus mee snuiten!).
Wil je de ober roepen? Maak dan oogcontact met hem.
Vanaf het moment dat er eten op tafel staat, sta je niet meer op. Als de nood hoog is, excuseer je je aan de anderen voordat je opstaat.
Gebruik het bestek altijd van buiten naar binnen.
Als er problemen zijn met het eten, zeg dit dan zachtjes tegen de ober: het is onbeleefd als anderen het namelijk merken.
Overleg vooraf hoe er betaald wordt. De eventuele gastheer vraagt om de rekening. Als de service goed was, kan je fooi geven, dit is meestal 10% van de rekening.
Wil je daarnaast wijn bestellen en weet je niet zo goed hoe dit moet? Ook hiervoor hebben we handige tips die je niet gauw zult vergeten:
De gastheer/-vrouw kiest de wijn (natuurlijk na overleg met tafelgenote).
Bepaal van te voren je budget voor een glas/fles wijn.
Kies de wijn naar aanleiding van het gerecht en de opbouw van de overige gangen. Bij lichte en frisse gerechten zoals salade en kip wordt vaak witten wijn geserveerd. Bij zwaardere gerechten met rood vlees of zware suazen wordt vaker rode wijn geserveerd. Mousserende wijnen zijn minder geschikt voor bij het eten. Deze kun je enemen bij het diner of als aperitief.
In een wat luxere restaurant kan je een sommelier om advies vragen.
Na de bestelling zal de ober/sommelier de wijn aan je laten zien. Bekijk of de wijn inderdaad de wijn is die je hebt besteld, met dce goede druif een jaargang.
Allereerst proef je of er iets mis is met de wijn. Ruik aan de wijn en neem vervolgens een flinke slok die je niet meteen doorslikt. Spuug het vooral niet uit! Dit doe je namelijk alleen bij wijnproeverijen.
Rode wijn houdt je vast aan de bovenkant van de steel van het glas.
Witten wijn houdt je aan de onderkant van de steel van het glas vast.