NOAH

maart 10, 2014

…vertelt het epische Bijbelverhaal van de ark van Noach. In een wrede wereld zonder hoop, zonder regen en zonder gewassen, die overheerst wordt door krijgsheren en hun barbaarse troepen, staat één man aan de kant van het goede; Noach (Russell Crowe).

Hij is een doorgewinterde strijder, een magiër en een genezer, maar het enige wat hij wil is vrede voor hem en zijn gezin. Elke nacht heeft Noach visioenen over een eindeloze vloed, die het symbool is voor de vernietiging van alle leven. Gaandeweg begrijpt hij de boodschap die de Schepper hem stuurt. Deze heeft besloten om de mensheid te straffen en hen tot de laatste man te doden. Maar Hij geeft Noach een allerlaatste kans om het leven op Aarde te vrijwaren.

Het is de eeuwige discussie bij een film over de Bijbel: zijn ze wel trouw aan het Bijbelse verhaal? Anders dan bij historische films, die ook regelmatig afwijken van de werkelijke geschiedschrijving, leiden deze films vaak tot veel ophef bij sommige religieuze groeperingen.
Dit heeft Darren Aronofsky inmiddels ook ondervonden, terwijl zijn ‘Noah’ nog niet eens uit is. De succesvolle filmmaker uit New York wilde het verhaal van Noah verfilmen, een karakter dat hem al sinds zijn dertiende fascineert. Noah wordt in de Bijbel gewaarschuwd voor een vloed die de mensheid zal wegvagen en hij bouwt daarom een ark. Op die ark neemt hij van alle diersoorten een mannetje en een vrouwtje mee.

In hoeverre Aronofsky gelovigen tevreden wil stellen met zijn film, is niet bekend, maar producer Scott Franklin zegt daarover: “Noah is een kort stuk in de Bijbel en het verhaal heeft veel gaten. Dus we hebben zeker een aantal zaken creatief moeten invullen. Maar ik denk dat we heel dicht bij het verhaal zijn gebleven en niet echt zijn afgeweken van de Bijbel.”
Daar is niet iedereen het mee eens. Scenarioschrijver Brian Godawa (‘To End All Wars’) kreeg een versie van het script in handen en omschreef de film als een ‘oninteressante en onbijbelse verspilling van 150 miljoen dollar.’ ‘Noah’ was volgens hem vooral een film voor de ‘gekkies van de natuurbeweging’. Verder bleken christelijke en joodse kijkers tijdens een voorvertonen in de zomer niet tevreden. Ze vonden de film ‘zorgelijk’. Sindsdien zijn Aronofsky en Paramount in gevecht over wie het zeggenschap heeft over de final cut, meldde de BBC in november.

Maar wat zegt dit nu werkelijk over de kwaliteit van de film? Niet veel. ‘The Last Temptation of Christ’ leidde tot zeer veel ophef, maar dat was zeker een geslaagde film. Interessanter dan de discussie over ‘het ware verhaal’, is daarom de insteek van Aronofsky. Hoe gaat hij Noah neerzetten? Als geen ander is hij in staat om een karakter van emotionele diepgang te voorzien. Denk maar aan de paranoïde wiskundige in ‘Pi’ of de grimmige stemmingen van Nina Sayers in ‘Black Swan’.

De trailer verraadt nog weinig, al zien we wel een Noah (gespeeld door Russel Crowe) die sterk doet denken aan Maximus uit ‘Gladiator’. Een dappere onverwoestbare held die het grote publiek gemakkelijk zal aanspreken. Naast Crowe zien we ook Anthony Hopkins (zijn spel in de trailer doet dan weer sterk denken aan zijn rol als Ptolemeus in ‘Alexander’) en Emma Watson (die hopelijk niet op Hermione uit ‘Harry Potter’ lijkt).

Overigens lijkt ‘Noah’ het begin van een nieuwe Bijbelse periode in Hollywood. Behalve Aronofsky, is Spielberg bezig met een film over Pontius Pilatus, Fox Film werkt aan een film over Mozes, Sony steekt het verhaal van Kaïn en Abel in een modern jasje in ‘The Redemption of Cain’ en Lionsgate maakt ‘de prequel van ‘The Passion of the Christ’’ getiteld ‘Mary, Mother of Christ’. ‘Noah’ kan hier een mooie aftrap van zijn. Al is het maar omdat Aronofsky zelden teleurstelt.

Bron: PREVIEW

Reactie Achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *