MING

september 17, 2013

MING

keizers en kooplui in het oude China

5 oktober 2013 – 2 februari 2014

In de herfst van 2013 toont De Nieuwe Kerk Amsterdam een prachtige tentoonstelling die het verhaal vertelt van de fascinerende Ming-dynastie (1368-1644). Dankzij samenwerking met het toonaangevende Nanjing Museum in China herbergt De Nieuwe Kerk tijdelijk een originele en exclusieve Ming-collectie. Zeer luxe en zeldzame voorwerpen van het Keizerlijke Hof zijn te bewonderen. Ook krijgt de bezoeker een beeld van het dagelijks leven van een ‘gewone’ Ming-onderdaan. De tentoonstelling gaat bovendien in op de impact van de grote culturele en maatschappelijke prestaties van de dynastie, en vooral haar invloed op China’s huidige nationale identiteit. Het Nanjing Museum China is de genereuze bruikleengever van schilderingen, goud, textiel, porselein, meubilair, keramiek en kalligrafie uit de betoverende Ming-periode. Begin februari is het contract met het Nanjing Museum ondertekend.
De Ming-dynastie werd in 1368 door Zhu Yuanzhang uitgeroepen na verdrijving van de khans van de Yuan Dynastie. Ming – letterlijk: ‘schitterend’ – zou een langdurige en stabiele dynastie blijken en vele grote maatschappelijke en culturele prestaties leveren. De tentoonstelling geeft een beeld van deze successen, vele daarvan in kunst en cultuur. De tijd van de dynastie, die esthetiek hoog in het vaandel had staan, kenmerkte zich door grote sociale veranderingen en een bloeiende, consumptiegerichte cultuur. Met name de vijfde Ming-keizer Xuande (reg. 1426-36) geldt als iemand die de kunsten sterk bevorderd heeft en de reputatie van de Ming-dynastie op dit gebied vestigde. De objecten die de keizers bezaten, getuigen van ontzaglijke rijkdom en luxe. Een zogenaamde schoonheidscommissie, door het Hof opgericht, garandeerde voortdurende productie van hoogwaardige (toegepaste) kunst. Een enorm breed scala aan goederen werd tijdens de Ming-dynastie vervaardigd. Doelbewust werd een vrijemarkteconomie gecreëerd om vraag naar consumptiegoederen op gang te brengen.
In de tentoonstelling zullen levensgrote banieren en afbeeldingen de collectie ondersteunen en een sfeervolle achtergrond vormen. Interactieve en digitale media geven de bezoeker de mogelijkheid zich verder te verdiepen in de opmerkelijke cultuur van de Ming-dynastie.
Deze reizende tentoonstelling wordt gezamenlijk georganiseerd met Nomad Exhibitions, Edinburgh.

Reactie Achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *