Fruit eten !..

juli 28, 2016

Voedingsspecialisten raden aan om twee stuks fruit per dag te benutten. Hiervan mag slechts een vervangen worden door fruitsap, want de voedingsstoffen in bewerkt fruit is niet gelijk aan fruit op zich. Omdat fruit veel voedingsstoffen bevat en weinig calorieen, en daarnaast goede natuurlijke suikers, is en een goede voedingsbron om de maag mee te vullen. Bovendien draagt fruit bij aan het behoud van een gezond gewicht: Het past daarmee prima in een dieetschema! Omdat fruit goed is voor onze gezondheid en de risico op hart- en vaatziekten en kanker verlaagt, is fruit eten reuzebelangrijk!

Net als groenten kennen we vele soorten fruit die in verschillende delen van de wereld groeien. Denk bijvoorbeeld aan zacht fruit zoals bessen, druiven en aardbeien. Pitfuit zoals appels en peren, of citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en mandarijnen. Ook bestaan er andere soorten fruit als kiwi’s, ananas of bananen wat in tropische gebieden groeien.

In Nederland groeien onder andere zacht fruit en pitfruit. Tropische vruchten worden in ons land geimporteerd uit onder andere landen uit de Middellandse Zee en landen met een Tropische klimaat. Daarom zijn bijvoorbeeld passievrucht, ananas, sinaasappels en papaya die in onze supermarkten worden verkocht afkomstig uit het buitenland.

De voedingsstoffen die voorkomen in fruit zijn onder andere vitamines, mineralen en voedingsvezels. Daarnaast zit er koolhydraten in fruit en een groot aantal bioactieve stoffen, waarvan carotenoiden, lycopenen en falvonoiden wat allemaal goed is voor de gezondheid. Hoewel in fruit veel voedingsstoffen zitten betekent dat natuurlijk niet dat elke fruitsoort evenveel voedingsstoffen bevat. Zo is vitamine C voornamelijk te halen uit sinaasappel, kiwi, papaya, citroen, aardbeien en bessen. Foliumzuur, oftewel vitamine B11, wat goed is voor het aanmaken van rode en witte bloedcellen zijn te verkrijken uit aarbeien en sinaasappels. Kalium daarentegen is te verkrijgen uit bananen. Deze is belangrijk voor een normale bloeddruk.

Omdat is aangetoond dat mensen die veel groenten en fruit benutten minder risico lopen op hart- en vaartziekten en op bepaalde vormen van kanker is het erg belangrijk om dagelijks voedingsstoffen afkomstig uit fruit binnen te krijgen. Let daarom goed op je voedingsschema en stel het eten van fruit niet uit. Ten slotte is voor een goede gezondheid Fruit eten reuzebelangrijk!

Wat dacht je ervan om vandaag een heerlijke fruittoetje te maken? Hier heb je een makkelijk recept waar je binnen een kwartier je maag heerlijk mee kan vullen.

Recept voor twee personen

– Twee passievruchten
– Een kwart ananas
– Citroen schil
– Drie eetlepels magere Franse kwark
– Een kommetje magere yoghurt

Haal het vrucht uit de passievrucht en snij de ananas in kleine stukjes.
Roer in een grote kom de magere yoghurt en Franse kwark door elkaar en rasp vervolgens citroenschil er doorheen.

Verdeel de passievrucht en ananasmix over twee kommetjes of bekers. Doe vervolgens de yoghurtmix er overheen en laat het twintig minuten in de koelkast staan. Een heerlijk gezond fruittoetje om van te smullen.

Eet smakelijk!

 

fruit-1

Reactie Achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *