Filmtheater De Fabriek

september 12, 2013

Een fenomeen in de Zaanstreek is het filmtheater De Fabriek. Deze oude theater ligt aan de prachtige waterloop de Zaan en bevat twee mooie en ruime filmzalen.

Het historische gebouw was vroeger een jongensschool. In 1986 vond het echter een nieuwe bestemming; een groep jongeren namen hier een cultuurinitiatief rond theater, film en muziek. Het gebouw kreeg zijn nieuwe naam ‘De Fabriek’. Dit was bedoeld als een grapje omdat het pand het enige aan de Zaan was dat juist géén fabriek was.

In 2005 werd het pand totaal verbouwd: De filmzaal werd groter en er kwam een tweede zaal bij. Ook werd de horeca ruimte uitgebreid. De kenmerkende historische details van het gebouw bleven echter intact: Zoals de prachtige tegelvloer in de hal beneden. Sindsdien groeide De Fabriek langzaam maar zeker uit tot een van de belangrijkste culturele hotspots van Zaanstad. Dat is niet alleen te danken aan de sfeervolle locatie maar ook aan de speciale programma’s. De Fabriek biedt maandelijks inleidingen, nagesprekken of paneldiscussies om de films uit hun programma meer context te bieden en de toeschouwer stof tot nadenken.

Na de film is er de mogelijkheid om een kop koffie te drinken of te borrelen in de horecagelegenheid ‘Café Fabriek’. Maar je kunt hier ook dagelijks terecht voor een heerlijke diner op een zonovergoten terras aan de Zaan.

Reactie Achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *