Chanel: De Legende!

december 6, 2013

Denk je aan Chanel, dan denk je aan elegantie, stijl en bewegingsvrijheid. Aan klassieke ontwerpen, de ‘Little Black Dress’ en beroemde klanten. Aan Chanel No. 5 en mooie sieraden. Chanels kleurrijke levensloop, van ‘rags to riches’ spreekt al generaties tot de verbeelding en inspireert nog steeds.

De voorstelling Chanel: de legende die t/m 2 februari 2014 te bezoeken is in het Gemeentemuseum Den Haag, vertelt het fascinerende verhaal van Coco Chanel en haar befaamde modehuis. De tentoonstelling toont diverse topstukken zoals originele Chanel-ontwerpen uit de jaren ’20 en ‘30, mantelpakken uit de jaren ’60 en creaties gedragen door beroemde klanten zoals Marlene Dietrich, Romy Schneider en Hare Majesteit Koningin Paola van België.

Naast originele kledingontwerpen toont Chanel: de legende ook accessoires en een bijzondere selectie Chanel ‘costume jewellery’ afkomstig uit particulier bezit: sprankelend, kleurrijk en op-en-top Chanel chic. Een originele flacon Chanel No. 5 uit 1921 in de tentoonstelling ontroert in zijn eenvoud. Dit meest verkochte vrouwenparfum ter wereld ontlokte jaren later aan Marilyn Monroe de uitspraak dat zij in bed ´alleen een paar drupjes Chanel No. 5 droeg´.

De ontwerpen van Chanel zijn vaak gekopieerd. Zo is de felbegeerde Chanel ‘2.55’ handtas nog steeds één van de meest geïmiteerde tassen ter wereld. Coco Chanel zelf beschouwde het als een groot compliment wanneer haar ontwerpen werden nagevolgd. Hoe meer vrouwen gekleed gingen ‘à la Chanel’, hoe liever het haar was. Haar commentaar op de ‘little black dresses’ van Yves Saint Laurent loog er niet om: ‘Saint Laurent heeft een uitstekende smaak. Hoe meer hij me kopieert, hoe meer hij bewijst, dat hij stijl heeft.’ Chanel: de legende exposeert naast de vele originele ontwerpen, ook kopieën in navolging van Chanels werk uitgevoerd door bijvoorbeeld het Haagse modehuis C.H. Kühne & Zn en een overzicht van ‘little black dresses’ van onder anderen C & A Brenninkmeyer, Max Heymans, Yves Saint Laurent, Issey Miyake en Hussein Chalayan.

Chanel: de legende neemt de bezoeker mee op een adembenemende reis door het leven en werk van Coco Chanel. Daarnaast wordt ook de rol van  Karl Lagerfeld belicht, die het modehuis sinds 1983 nieuw leven inblies door Chanels erfenis te combineren met de huidige tijdsgeest. Respectvol, stijlvol en met de ‘esprit’ van zijn illustere voorgangster. Zoals Coco Chanel al zei: ‘fashion fades, only style remains the same’.

Ben je al helemaal in de Coco-stemming? Bezoek dan zeker deze voorstelling in het Gemeentemuseum Den Haag!

Een Reactie

  1. Johnf581

    14 september, 2014 at 01:53

    what are some superior and in demand websites for blogs? ?? . dgeadegbbdgc

Reactie Achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *