Calorie Killer: Champignon!

maart 2, 2019

Dacht jij dat champignons gezond waren? Je had het mis. Champignons zijn namelijk SUPER gezond! Deze schattige paddestoeltjes behoren tot de soort schimmel (en geen groente wat de meeste mensen denken). Er bestaan vele soorten paddestoelen over de hele wereld, maar de champignon is verreweg het meest bekende.

Champignons bestaan voor 95% uit water. Daarom bevat het per 100 gram slechts 16 calorieën (dat is heel weinig!). Ook bevatten ze, slechts 0,3 gram koolhydraten, 2,7 gram eiwitten, 2,5 gram vezels en GEEN VET. Er zitten daarnaast veel ijzer en selenium in champignons, dit zijn 2 mineralen die weinig voorkomen in andere soorten groente. Tot slot zitten er ook veel vitamine B en extreem veel antioxidanten in champignons.

Wat ook goed is om te weten, is dat er verschillende onderzoeken zijn gedan naar het effect van champignons op gewichverlies: de resultaten zijn positief. Mensen die hun vlees vervingen door champignons vielen 5 kilo af in 5 weken. Australische onderzoekers hebben geconcludeerd dat het meerdere malen per week benuttigen van champignons tijdens het avond eten kan leiden tot een gewichtsverlies van 12 kilo in een jaar. Dit effect wordt toegeschreven aan de vele vezels en eiwitten die er voor zorgen dat je sneller een vol gevoel hebt terwijl je minder calorieën binnen krijgt.
Je kunt champignons zowel rauw als bereid eten. Toch wordt het niet aangeraden om champignons rauw te eten; ze bevatten namelijk de stof agaritine dat uitermate giftig is voor de mens en mogelijk ook een kankerverwekkende werking heeft. Agaritine verdwijnt door de champignon te verhitten, bevriezen of te bewaren in een waterige oplossing. Vaak zit er in de verpakking ook aarde, maak daarom je champignons goed schoon voordat je ze eet. Je kunt ze wassen met veel water, maar je kunt ze ook gewoon vegen met een keukendoek. Vervolgens kun je deze wonder schimmeltjes bakken, grillen, frituren of op welke andere wijze dan ook bereiden. Bovendien kun je er heerlijke sauzen en soepen van maken. Eigenlijk hebben champignons geen beperkingen. Ze worden vaak gebruikt bij wok- en rijstgerechten maar worden ook wel gegeten op brood of als snack. Knoflook maar ook uien en vrijwel alle kruiden zijn zeer geschikt om de champignons op smaak te brengen.

Dus waar wacht je nog op? Serveren die hap vanavond! 

Reactie Achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *