Braindump

juli 31, 2016

Rust in je Hoofd

Ben jij al jaren op zoek naar een knop waarmee je je hoofd af en toe kunt uitzetten? Raak je ook wel eens overspoeld door die duizend-en-één gedachten die je gaan kwellen wanneer je er echt even geen tijd voor hebt? Leer hieronder hoe je heel gemakkelijk je gedachten, afspraken en deadlines op een rijtje krijgt.

De volgende methode is een combinatie van een Braindump (alles opschrijven wat er in je hoofd omgaat) en de Bullet Journal Methode. Een Bullet Journal houd je bij als een agenda. Door deze twee methodes te combineren raak je je spokende gedachten en to-do-lijstjes even kwijt en noteer je ze op een overzichtelijke en structurerende manier.

De braindump staat simpelweg voor alles wat je in je hoofd hebt, en dat je dat vervolgens ‘dumpt’ op papier. De eerste stap is gewoon te beginnen met schrijven. Waar denk je over na, welke afspraken knagen er, welke opdrachten verdienen aandacht. Wanneer de grootste knagers eruit zijn, ga je over naar de kleinere: Wat houd je nog meer bezig? Schrijf zo veel mogelijk op. Het hoeft echt geen perfect verhaal te zijn, als je maar opschrijft wat je in je hoofd hebt.

De Bullet Journal Methode

Vervolgens zet je alles op een rijtje. Voor elk rijtje zet je een symbool: een bolletje symboliseert iets dat je moet doen, iets wat op je to-do-list staat zoals opdrachten, huiswerk, projecten enzovoorts. Hierbij is het belangrijk dat je dingen opdeelt in hapklare brokken. Zo kan je bij de eerste stap in je braindump bijvoorbeeld het volgende opschrijven: ‘scriptie schrijven’. Maar deze zal je later wel moeten verdelen in concrete taken. Een vierkantje staat voor een afspraak. Dit kan een fysieke afspraak zijn, zoals een lunch-date, vergadering of overleg, maar ook een niet-fysieke afspraak zoals een deadline. Een sterretje gebruik je voor een opmerking bij een afspraak of opdracht. Maar ook voor memo’s, feitjes, verjaardagen, links enzovoort.

Is iets klaar, hou het dan niet in je hoofd. Streep het door en ga lekker verder!

 

Reactie Achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *