Age is nothing, but a number

augustus 2, 2016

Over leeftijd zegt men weleens “ Age is nothing but a number ”, maar is dat ook het geval in de liefde?

In liefdesrelaties zijn mannen vaak een paar jaar ouder dan de vrouw. Jongere vrouwen hebben veelal de voorkeur van mannen omdat zij als aantrekkelijk(er) worden ervaren. Bovendien is het evolutionair gezien ook handig: er moet immers flink voortgeplant worden!

Een fenomeen dat wellicht minder vaak voorkomt op relatiegebied is dat de vrouw een paar jaar ouder is dan de man. Dit verschijnsel kan zijn eigen voor- en nadelen hebben. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om de onbegrip en negatieve reacties uit omgeving te moeten doorstaan. Indien een van de twee voor de toekomst een kinderwens heeft, kan de leeftijd en de daaraan gebonden gezondheid ook een rol gaan spelen. Een voordeel kan zijn dat zij hoogstwaarschijnlijk al op haar eigen benen staat en zelfstandig is. Hoewel een onafhankelijke vrouw in eerste instantie als intimiderend ervaren kan worden, is het op langer termijn wel mooi meegenomen als zij financieel onafhankelijk is.

In de praktijk lijkt het erop dat niet zozeer de leeftijd een probleem vormt. In de liefde gaat het natuurlijk niet om de leeftijd. Het draait om de chemie en aantrekkingskracht tussen mensen. Het zijn de gedeelde interesses, humor en levenservaringen die de aantrekking tussen mensen vergroot. Wat wel een probleem kan vormen is de levensfase waarin twee verliefde mensen zich bevinden. In het begin van een relatie is de leeftijd van de vrouw waarschijnlijk helemaal geen punt. Je bent immers verliefd en geniet volop van elkaar. Pas wanneer de relatie vordert en toekomstplannen gemaakt gaan worden, kan het verschil in levensfase een negatieve invloed hebben op de relatie. Een zelfstandige vrouw met een carrière kan een kinderwens hebben terwijl de jongere mannelijke partner nog net afgestudeerd is en eerst de tijd wil nemen om aan zijn carrière te werken. Er kan in een dergelijke situatie besloten worden dat de liefde niet sterk genoeg is om aan een en dezelfde toekomst te werken.

Het is dus niet het verschil in leeftijd, maar wel het verschil in levensfase die een liefdesrelatie kan bemoeilijken. De kunst van de liefde is om je in elkaar in te leven en op die manier tot een consensus proberen te komen. Wellicht kan de aantrekkelijke acteur Hugh Jackman (Wolverine uit X-Men) en zijn vrouw een voorbeeld vormen: Deborra-Lee Furness is 13 jaar ouder dan Jackman en ze hebben samen twee (geadopteerde) kinderen!

 

old-man-young-woman

Een Reactie

  1. Jimbo

    24 oktober, 2016 at 07:17

    Your writing makes me glad. It#&7218;s awake. It’s a lovely ray of light, full of heart. Rare to read someone who has the right words for what the mature heart and soul need to say.

Reactie Achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *