ACUPUNCTUUR

april 16, 2015

De naam acupunctuur, is afgeleid van de woorden acus, wat naald betekent
 en punctura, wat steken betekent in het Latijn. Het is een veel toegepaste geneeswijze (vooral in China) waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel gestoken worden.

Werking
De werking berust op het volgende: in ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energieën Yin en Yang lopen. Deze twee tegengestelde krachten, lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. Die onzichtbare banen noemen we meridianen en horen elk bij een orgaan. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie. Ben je niet ‘gezond’, dan kan de acupuncturist met behulp van naalden bepaalde energieën afremmen of juist stimuleren.

Oorsprong
Traditionele culturen zoals de Chinese, de Tibetaanse en Indiase, hebben deze kunst zorgvuldig bewaard. Nu de grenzen van de Chinese cultuur voor de wereld open zijn, kunnen we die kennis hier in het westen aanwenden. Met name in deze tijd met steeds meer ‘leegtes’ kunnen kruiden een belangrijke aanvulling zijn op de meer energetische therapie zoals acupunctuur.

Behandeling
De behandeling kan op maat worden gesneden. Niet alleen het symptoom, maar ook de wortel van het probleem kan worden aangepakt. Dit is een groot verschil met westerse geneeskunde, die meer op de chemische inhoud gericht is.

Westerse diagnose
Uiteraard wordt er eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten of advies voor een huisartsbezoek te geven. Raadzaam is om bij ernstige klachten eerst de huisarts te bezoeken.

Reactie Achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *